Király László Kossuth-díjas költő 80. születésnapját ünnepli a második novemberi Helikon

Király László Kossuth-díjas költő, lapunk főmunkatársa 80. születésnapját ünnepelte november 19-én. Ez alkalomból a Helikon tematikus összeállítással készült: felkértük szerzőinket, hogy a költők írjanak verset a Kék farkasok egy motívumára, a prózaírók pedig Király László 1980. november 26. című verséhez kapcsolódva küldjenek prózát. A született verseken és prózákon túl esszék, recenziók, memorialisztikai jellegű írások köszöntik a 80 éves Király Lászlót.

Jelen lapszámot – a második novemberi, 2023/22-est – Király László Ó-kor. A világosság teremtése című verse nyitja, valamint Karácsonyi Zsolt vezércikke tiszteleg az ünnepelt előtt. Verset közöl továbbá Lövétei Lázár László, Molnár H. Magor és Szántai János. Esszét Gálfalvi György, Papp Attila Zsolt, Száraz Miklós György és Vida Gábor jegyez. Prózával Antal Balázs, Bene Zoltán, Márton Evelin és Varga László Edgár jelentkezik.

A Pavilon 420-ban Bene Adrián, Bodor Emese, Kukucska Szabolcs és Nagy Zalán versei, valamint Somogyi Tibor és Kiss Péter Attila prózái olvashatók. Továbbá közöljük Péter Blanka vitaindítóját Bodor Emese verseihez, amely a Bréda Ferenc Irodalmi Kör 27. estjén hangzott el.

A Kinematográfban Farkas Boglárka Angéla ír Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta a Műanyag égbolt című animációs filméről, a Theátrumban Stan Lilla-Aliz kritikája olvasható a BBTE végzős színművész hallgatóinak New Genesis című előadásáról.

Jelen lapszámunkban kritika olvasható Bene Zoltán két regényéről: a Teremt, ésről László Zsuzsa, a Igazakról Tőtős Dorottya ír. Fülszöveget Demeter Zsuzsa jegyez Király László és Lövétei Lázár László beszélgetőkönyvéről.

Az Amplitúdóban Jakabffy Tamás esszéje olvasható Beethoven egyik remekművéről, az Artefakmtumban Túros Eszter ír a Szervátiusz Jenő-díjasok évfordulós kiállításáról.

A lapszám teljes tartalomjegyzéke az alábbi hivatkozáson érhető el: https://uploads-ssl.webflow.com/6240c9003f43df2b91611633/65547e2a65ceb96609e15bb5_Helikon%202023%2022%2000%20tartalom.pdf