Megjelent az első júniusi Helikon

A Helikon lapszámai megvásárolhatók az erdélyi könyvesboltokban és újságos standoknál, valamint Magyarországon a Lapker árusító helyein és az Írók Boltjában.

Megjelent a Helikon első júniusi, 2024/11-es száma, amely Várkonyi Onerva Flóra fordításában Pelle Romantique verseivel, valamint Mărcuțiu-Rácz Dóra vezércikkével indul.

Interjút közöl Demeter Zsuzsa Győrffy Ákos költővel, íróval, aki júniusban a Helikon kiemelt szerzője.

Verset közöl továbbá Győrfi Kata, prózát Zimonyi Zita, esszét Győrffy Ákos. A Méhes György – Nagy Elek Alapítvány idei díjazottjainak laudációi is olvashatók: Fekete Vince Oravecz Imrét, Erős Kinga Szakolczay Lajost, Horváth Benji Nagy Zalánt méltatta.

A Pavilon 420-ban a Méhes György Tehetségkutató Pályázatának nyerteseitől olvashatók a díjazott munkák: Benedek Kristóf, Hegedűs Tímea Angyalka és Tánczos Eszter versei, valamint Kozma Rákhel, Fall Dóra és Hága Jázmin prózái.

A Stelláriumban Magyary Ágnes ír Lina Meruane Vakfolt című esszékötetéről. A Karavellákban Bánki Éva esszéje olvasható a földrajzi felfedezések koráról.

A Kinematográfban Gyenge Zsolt naplója olvasható a 77. Cannes-i filmfesztiválról. A Theátrumban Bartha Réka ír a Szófiai Ivan Vazov Nemzeti Színház Shakespeare: Vihar című előadásáról, valamint a craiovai Marin Sorescu Nemzeti Színház Caliban és a boszorkány című darabjáról.

Kritikát Papp Attila Zsolt közöl Győrffy Ákos A csend körei című kötetéről. Fülszöveget Nagy Zalán jegyez Bán-Horváth Veronika Nincs is holdtölte című kötetéről, valamint Szilágyi Anna ír Kiss Lehel A Holdig meg vissza című kötetéről.

Az Amplitúdóban Jakabffy Tamás esszéje olvasható. Az Artefaktumban Nyeste Emőke ír Miklóssy Mária egyéni kiállításáról. A lapszám teljes tartalomjegyzéke az alábbi hivatkozáson elérhető: https://uploads-ssl.webflow.com/6240c9003f43df2b91611633/6666c35a29a47e3710e6287d_Helikon%202024%2011%2000%20tartalom.pdf