Megjelent az első októberi Helikon

A 85 éves Szilágyi Istvánt, a Helikon alapító főszerkesztőjét köszöntjük októberi első lapszámunkban. Tematikus összeállításunkban egy 2016 júniusában Szilágyi Istvánnal készült beszélgetés rövidített változata olvasható, valamint Karácsonyi Zsolt, Antal Balázs és Egyed Emese és Márkus Béla esszéi, tanulmányai az ünnepeltről. Kirándulás a szakadékhoz címmel egy mindmáig közöletlen Szilágyi-elbeszélést is közlünk, mely az MMA Kiadónál 2021-ben A hóhér könnyei című kötetben megjelent Az emlékezés göröngyein folytatása. Jégtáblák, kontinensek címmel Balázs Imre József közöl kritikát Szilágyi István Távolodó jégtáblákon című, 2023-ban az MMA Kiadónál megjelent könyvéről.

Jelen lapszámban olvashatók továbbá Egyed Emese, László Noémi, Ozsváth Zsuzsa és Sánta Miriám helyszíni limerickjei, Bánki Zsolt regényrészlete és Fischer Botond Charlie Parker eladja a szaxofonját című rövidprózája. Fischer Botond októberben a lap kiemelt szerzője.

A Pavilon 420-ban Kollár Dávid, Fall Dóra, Alexandru Vakulovski és Somogyi Tibor szövegei olvashatóak.

A Kinematográfban Mărcuțiu-Rácz Dóra filmkritikája, a Theátrumban Stan Lilla-Alíz színikritikája olvasható. Fülszöveget Nyeste Emőke jegyez Gál Andrea Farkasszem és Kistarisznya című kötetéről, Szántai János Tintapacák című kötetéről Albert Boldizsár ír. Az Amplitúdóban Jakabffy Tamás esszéje olvasható, az Artefaktumban Nyeste Emőke ír a Deja vu – II. Erdélyi Kortárs Képzőművészeti Seregszemle című csoportos kiállítás anyagáról, amely a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban volt megtekinthető.

A lapszám teljes tartalomjegyzéke az alábbi hivatkozáson érhető el: https://uploads-ssl.webflow.com/6240c9003f43df2b91611633/651fc7158daf728f82eecc4c_Helikon%2023%2019%20tartalom.pdf