Négy napon keresztül ismét a könyveké, az irodalomé volt a főszerep a csíkszeredai Erőss Zsolt Arénában: a 7. Csíkszeredai Könyvvásárt május 12–15. között tartották. A programot könyvbemutatók, irodalmi estek, kiállítások, koncertek, gyerekfoglalkozások, előadások színesítették.

Péntek délelőtt Rofusz Kinga illusztrátor László Noémi Feketeleves című kötetéhez készült munkáiból nyílik kiállítás, ezt követően pedig a kötetet is bemutatják. Ugyancsak várják a fiatal olvasókat is a Koinónia kiadónál megjelent Tomi Kontio A kutya, akit Macskának hívnak című könyvének bemutatójára. 

Könyvbemutatók, beszélgetések A könyvvásár felnőtteknek szóló hivatalos megnyitóját csütörtök este tartották, a jelenlevőkkel Király László, Babérkoszorú- és Kossuth-díjas költő, író osztotta meg gondolatait. A megnyitót megelőzően már elkezdődött a könyvbemutatók sora: délután Bánki Zsolt Kicsi hűség című, a Napkút kiadónál megjelent könyvét, ezt követően Székedi Ferenc Az írógéptől az ICloud-ig című könyvét mutatták be, amely a Hargita Népe Kiadónál jelent meg. Majd az Iskola Alapítvány kiadásában napvilágot látott Mikó Zsuzsanna és Szabó Csaba Magyarnak maradni Erdélyben című könyvének bemutatója, a Mentor Könyvek Kiadónál megjelent Klastrom utca kettő című, Káli István generációs regényének, ezt követően pedig a Bookart Kiadó gondozásában megjelent Bartos Tibor Arany vasmacska című könyvének bemutatójára került sor.

A megnyitó után egy irodalmi est keretében a Hargita Kiadóhivatalnál, a Székely Könyvtár sorozat részeként Király László újból megjelent Kék farkasok című ikonikus regénye kapcsán beszélgetett a szerzővel Zsidó Ferenc szerkesztő és Lövétei Lázár László költő. A könyvvásár első napját Prieger Zsolt és Nagy Katica Pilinszky és én című zenés irodalmi előadása zárta. Péntek délelőtt innovatív oktatási megoldásokat mutatott be tanárok és diákok számára a Mozaik kiadó. Kettős könyvbemutatót tartott az Erdélyi Híradó Kiadó: Borsodi L. Lászlóval az Estére megöregszel és Dimény H. Árpáddal a Fák Daphnénak című kötetéről Zsidó Ferenc, a Székelyföld főszerkesztője beszélgetett. A Csíkszeredai Könyvvásáron az erdélyi Előretolt Helyőrség programjaként négy, az Előretolt Helyőrség Íróakadémiánál nemrég megjelent kötetet is bemutattak. Sántha Attila Ágtól ágig, Muszka Sándor Idegen állat, Bálint Tamás Szennyes és Kozma Attila Az első székely maroktávbeszélő használati utasításai című könyvéről Miklóssi Szabó István író beszélgetett a szerzőkkel. Közreműködik Márdirosz Ágnes színművész. Ezt követően Helikon-délután szerepelt a programban Demeter Zsuzsa főszerkesztő-helyettes, Márton Evelin, Mărcuțiu-Rácz Dóra, Papp Attila Zsolt, Horváth Benji szerkesztők részvételével és a hónap szerzőjével, Wirth Imrével. Magyary Ágnes a Bookart Kiadónál megjelent Madrid című könyvéről Márton Evelin beszélgetett a szerzővel. A bemutatók során a Gutenberg Kiadónál megjelent László Noémi, Kürti Andrea Darázsolás című könyvét is megismerhették az érdeklődők. A Magvető Kiadónál jelent meg Bodor Ádám Az értelmezés útvesztői című könyve, a szerző a Bookart meghívására érkezett a könyvvásárra, akivel a bemutatón Szabó Róbert Csaba beszélgetett. A pénteki napot Zilahi Csaba Erdélyi magyaRock 1970–2010 című, az Exit kiadónál megjelent kötetének bemutatója zárta, amelyen közreműködött Csutak István (Garabonciás) és a Role zenekar.

Szombaton Gálfalvi Györggyel a Szárnyas malomkövek című, a Bookart Kiadónál megjelent kötete kapcsán is beszélgettek. Ezt követően bemutatták Dezső László Medve című könyvét, a szerzővel Bereczki Szilvia újságíró és Bereczki Leonardo medveszakértő beszélgetett. A délután folyamán a Kalligram Kiadó irodalmi estjén Mészáros Sándorral, Markó Bélával és Havas Julival találkozhattak az olvasók. 

Irodalmi Karaván Második alkalommal érkezett Erdélybe a Petőfi Kulturális Ügynökség kiemelt programja, az Irodalmi Karaván, amely az egységes magyar nyelv és kultúra ügyét szolgálja a hagyományos és kortárs magyar irodalom bemutatásával.

Péter Beáta

Forrás: Liget.ro