Szemben a valósággal: Fűzfa Balázs könyvbemutatója

Az irodalom és annak oktatása elengedhetetlen a kultúránk megőrzéséhez. Ezért is szomorú, hogy napjainkban a tanterv úgy van összeállítva, hogy a diákok nem szeretik ezt a tárgyat, olyannyira nem, hogy az utolsó két helyen szerepel a népszerűségi listákon, emelte ki dr. Fűzfa Balázs, Szombathelyen élő egyetemi docens, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem vendégoktatója, Toldy Ferenc-díjas irodalomtörténész. Elmondása szerint az irodalom képes megtanítani az embereket a másik elfogadására, a szolidaritásra és a békés együttélésre. Ezt több ízben hangsúlyozta a május 27-i Marosvásárhelyen megtartott Szemben a valósággal. 24 előadás a magyar irodalomról című könyvének a bemutatóján is, amelyre a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem könyvtárának olvasótermében került sor.

Az eseményen a szerzőt Markó Béla kérdezte a kötetről, valamint kettejük beszélgetéséből a résztvevők információkkal gazdagodhattak a magyar irodalom kiemelkedő személyeinek életútjáról és az erdélyi kultúráról is. Marosvásárhely egy kincsesdoboz, ahol több nemzet él együtt és olyan az irodalom terén kiemelkedő személyek élnek vagy származnak innen, mint például Kovács András Ferenc, Markó Béla, Dragomán György, Székely Csaba vagy Láng Zsolt, nyomatékosította dr. Fűzfa Balázs. 

A kötet kapcsán a szerző hozzátette, hogy a kedvenc száma a 12-es, ennek a bővültében él. Ezért is van 24 irodalmi előadás kivonata a könyvben, ami a 12-nek a kétszerese, ezek az előadások pedig 48 percesek voltak (a tizenkettőnek a négyszerese) és a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár Facebook-oldalán voltak közvetítve a járvány ideje alatt.

A könyvbemutató egyben a búcsúünnepsége is volt a szerzőnek a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemtől, ahol öt éven keresztül volt vendégoktató.