Megjelent a második októberi Helikon

A kolozsvári önálló finn szak fennállásának 30. évfordulójára finn tematikus lapszámmal, ezúttal kék fejléccel jelentkezik a kolozsvári Helikon irodalmi folyóirat. A második októberi, 2022/20-as lapszám a kolozsvári finn oktatás története mellett a jelenlegi oktatók műhelymunkájába s így a kortárs finn irodalomba is bepillantást enged. A lapszámot a meänkieli nyelvű Bengt Pohjanen versei nyitják Molnár Bodrogi Enikő fordításában. A vezércikket ezúttal kivételesen vendégszerző, Jankó Szép Yvette jegyzi. (A lantszarvú) 

Ugyancsak kivételesen három interjú is olvasható a lapban: Molnár Bodrogi Enikő egyetemi docenssel, fordítóval Demeter Zsuzsa beszélgetett. A ’89 előtti finn oktatás nehézségeiről, Kolozsvárról az egykori finn lektorokat, Irmeli Kniivilät és Anja Haaparantát az egészen fiatal nemzedék, Walcz Beatrix és Lázár Kinga kérdezte. 

A kolozsvári finn szak oktatói nemcsak oktatják, fordítják is a finn irodalmat: Pirkko Saisio Vörös válókönyv című regényének részletét Varga P. Ildikó fordításában közöljük, de helyet kapnak a lapban Risto Rasa versei Ugron Nóra magyarításában és Mikko Rimminen Bolondóra című regényének részlete Jankó Szép Yvette tolmácsolásában. 

Walcz Beatrix kritikája Molnár Bodrogi Enikő „A nyelv a lélek ujjlenyomata.” Meänkieli, számi, kvén, csángó és erdélyi magyar kisebbségi nyelvi narratívák az identitásépítés szolgálatába című könyvéről értekezik. Pirkko Saisio Ellenfény című, Varga P. Ildikó fordította könyvét ugyancsak Walcz Beatrix értelmezi. Stellarium című rovatunkban Codāu Annamária jelentkezik: kitekintésének tárgya ezúttal Pila Leino Ég című könyve.

A lapszámot Györkös Mányi Albert Kalevala-képei illusztráltuk, a Györkös 100. emlékévet is ünnepelve. A képanyag az EMKE–Györkös Mányi Albert Emlékház tulajdona. Györkös Mányi Albert 1985-ös Kalevala-kiállításához Gábor Csilla közölt az Utunk 13. számában kritikát – az Artefaktumban ennek a szövegnek az újraszerkesztett változata olvasható. 

A Kinematográf is igazodik a lapszám tematikájához: a tavalyi évben az Aranypálmáért versenybe szálló A 6-os számú fülke című finn filmről Sztercey Szabolcs írt kritikát.

A Pavilon 420-ban verset közöl Bíró Erika és Nagy Zalán, prózát Metz Edina.

A Theátrumban Karácsonyi Zsolt színikritikája olvasható a Kolozsvári Állami Magyar Színház Ősvigasztalás című Tamási Áron-előadásáról. 

Fülszöveget Szalló Tünde közöl Borda Réka Égig érő csalán és Rózsássy Barbara Legenda című kötetéről. Az Amplitúdóban Jakabffy Tamás ír Szakcsi Lakatos Béla életművéről, 

A lapszám teljes tartalomjegyzéke az alábbi hivatkozáson érhető el: https://uploads-ssl.webflow.com/6240c9003f43df2b91611633/6357c68b8021af381d0ab1b3_01.%20TARTALOM.pdf