Megjelent az első májusi Helikon

Megjelent a kolozsvári Helikon első májusi, 2023/9-es lapszáma, benne Balázs Imre József és Varga László Edgár versei, valamint Mărcuțiu-Rácz Dóra vezércikke.

Interjút Demeter Zsuzsa közöl Balázs Imre Józseffel, aki májusban a hónap kiemelt szerzője. Éjszakák a zenben című kötetéről Tankó Andrea közöl kritikát, ugyanakkor Urmuz Stamate és a tölcsér című prózája is Balázs Imre József fordításában olvasható.

Verset közöl továbbá Bánfai Zsolt, Dimény H. Árpád, Szondy-Adorján György, prózát Csabai László és Tóth Mária. Jelen lapszámban köszönti Láng Zsolt az idén 90 éves Tóth Máriát. Szántai János A klozettolvasó naplójából című sorozatának legújabb részében Botházi Mária prózájáról ír.

A Pavilon 420-ban Ferencz-Nagy Zoltán és Télffy Ármin versei, valamint Herbert Fruzsina rövidprózája olvasható. Továbbá jelen lapszámban közöljük Lázár Kinga vitaindítóját Ferencz-Nagy Zoltán verseihez, amely a Bréda Ferenc Irodalmi Körön hangzott el.

A Stelláriumban Codău Annamária ír Mohamed Mbougar Sarr Az emberek legtitkosabb emlékezete című regényéről.

A Kinematográfban Ferenczi Szilárd ír A császárné és a Fűző című filmsorozatról és filmről, a Theátrumban Dimény Patrícia színikritikája olvasható a Kolozsvári Állami Magyar Színház Édes Anna című Kosztolányi Dezső-adaptációjáról.

Fülszöveget Mărcuțiu-Rácz Dóra jegyez az Anyanyelv és lelkiismeret. A Magyar Nyelv és Irodalmi Olimpia ötvenéves jubileumának emlékkönyve című antológiáról. Az Amplitúdóban Jakabffy Tamás Marseille-i óda – egy halálhír kapcsán című esszéje olvasható, az Artefaktumban Dabóczi Géza ír az Out of Blue című csoportos kiállításról, amely a kolozsvári Biju Galériában volt megtekinthető, és amelynek anyagával jelenlegi lapszámunkat illusztráltuk.

A lapszám tartalomjegyzéke az alábbi hivatkozáson érhető el: https://uploads-ssl.webflow.com/6240c9003f43df2b91611633/645b445a0db7d96096a8ba86_Helikon%202023%2009%2000%20tartalom.pdf