Román-magyar irodalmi interferenciák 2023

A Romániai Írószövetség Marosvásárhelyi Fiókja az idén hatodik akalommal szervezi meg a Román-magyar irodalmi interferenciák című szimpóziumot.

A rendezvényre 2023. október 21-én, szombaton kerül sor a Marosvásárhelyi Rádió Stúdiótermében.

Előadást tart Alexandru Cistelecan és Demény Péter: Hasonlóságok és különbségek a mai román és magyar irodalomban címmel.

Az Írószövetség bukaresti vezetőségével közösen három éve elindított fordítói programunk során az idén három könyv bemutatására kerül sor: Balázs Imre József: Nopți în zen (Éjszakák a zenben) versek, fordította Kocsis Francisko. A kötetet a bukaresti Cartea Românească könyvkiadó jelentette meg; Adrian Alui Gheorghe: A nyom (Urma) regény, fordította Koszta Gabriella, a budapesti Kalligram és a csíkszeredai Bookart könyvkiadók közös kiadványa; valamint Szántó T. Gábor: Gara de est, cap de linie (Keleti pályaudvar, végállomás) regény, fordította Kocsis Francisko. Ez szintén a bukaresti Cartea Românească kiadványa.

Az Írószövetség Marosvásárhelyi Fiókja és a Communitas Alapítvány által létrehozott díjat az idén két könyvkiadó vezetője: Máté Irén, könyvkiadó, író (bukaresti Curtea Veche Könyvkiadó) és Szávai Géza író, szerkesztő (budapesti Pont Kiadó) a két irodalom közti kapcsolatépítés ápolásáért  kapja.