Elhunyt Gál Éva Emese

December 11-én vasárnap, 67 éves korában elhunyt Gál Éva Emese költő, képzőművész, a Romániai Írószövetség Marosvásárhelyi Fiókjának tagja.

Szatmárnémetiben született 1955-ben. Szülővárosában érettségizett a Zene- és Képzőművészeti Középiskolában 1974-ben, a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolán szerzett diplomát 1980-ban. Gyergyóalfaluban tanított, majd Gyergyószentmiklóson dolgozott muzeológusként.

Az 1976 óta rendszeresen közölt az UtunkIgaz SzóIfjúmunkásKorunk és más folyóiratok hasábjain. Az Ötödik Évszak című antológiában (Marosvásárhely 1980) verssel és grafikával szerepelt. Első verse 1973-ban jelent meg a Szatmári Hírlap Forrás című mellékletében. Első verseskötete, az Ajándékgömb, 1982-ben jelent meg a Kriterion kiadónál. Ezt további nyolc könyv követte. Kedvelte a kötött formákat, költészetét a kiváló formaérzék és az erős gondolatiság jellemezte. Mint képzőművész borítólapot tervezett Markó Béla Lepkecsontváz (1980) és Szávai Géza Szinopszis (1981) c. munkáihoz.

Újságíróként is dolgozott, a 90-es években a Romániai Magyar Szó székelyföldi munkatársa volt. Gyergyószentmiklóson élt.

Nyugodjék békében!

Együttérzésünket fejezzük ki a családnak.

A Romániai Írószövetség

Marosvásárhelyi Fiókjának vezetősége