Elkezdődött a Csíkszeredai Könyvvásár

Egyaránt hozott vidám, elgondolkoztató és megható pillanatokat is a Csíkszeredai Könyvvásár csütörtöki nyitónapja, amelyen az első órák a gyerekeknek, a gyerekekről szóltak. Hajdu Áron, a Bookart Kiadó vezetője Pro Urbe díjat vehetett át.

Farkasházi Réka és a Tintanyúl jóvoltából fantasztikus hangulatú gyerekkoncert alapozta meg a kilencedik alkalommal megszervezett Csíkszeredai Könyvvásár első napjának hangulatát. A több száz apróság önfeledten ugrált, táncolt, tapsolt és énekelt, majd ugyanezzel a lelkesedéssel hallgatták meg a nyitó-beszélgetést Rumini, a kalandvágyó kisegér megalkotójával, Berg Judittal. A közönségtalálkozó után hosszú sorban álltak a gyerekek az írónő asztalkájánál aláírásért a magukkal hozott kötetekkel a kezükben.

A megnyitón tartották meg a Nagy monyókönyv, Alfonsín Gergely Edó legfrissebb gyermekkönyvének bemutatóját, majd a délután több helyszínen szólította meg a könyv szerelmeseit. A Szöcskedomb elnevezésű gyermeksarokban az apróságok szüleikkel együtt találhattak maguknak elfoglaltságot, a Fodor Sándorról elnevezett teremben könyvbemutatók és beszélgetések követték egymást, ahogy a nagyszínpadon is, ahol a kora esti, „nagyoknak” szóló megnyitót is tartották.

A megnyitón ünnepi beszédet mondott Markó Béla költő, író, szerkesztő, a Romániai Írók Szövetsége Marosvásárhelyi fiókjának elnöke. Az eseményt pedig a Bookart Kiadó programja követte, ahol a kiadó húszéves fennállását ünnepelve beszélgetett Hajdú Áron kiadóvezető és Márton Evelin író az új megjelenésekről, Dálnoky Csilla színművész közreműködésével.

A négy napot átölelő eseménysorozat második napján, pénteken bemutatták egy kettős könyvbemutató egyik részeként Markó Béla Autóbusz Kufsteinba című alkotását is. A beszélgetést Mészáros Sándor vezette Markó Béla és Havasi Juli társaságában.

A 9. Csíkszeredai Könyvvásár programja elérhető az esemény közösségi oldalán és honlapján.