Jegyek válthatók a könyvvásár kiemelt programjaira

21_konyvvasar_jegyeladas

Már lehet jegyet venni a 21. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár kiemelt programjaira. A november 12-e és 15-e között sorra kerülő könyves szemlén évek óta először lépnek színpadra a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészei, de itt kerül sor Halász Judit első erdélyi koncertjére is.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház a Leonce és Léna című előadásával érkezik Marosvásárhelyre. A 2010-be UNITER-díjra jelölt előadás alapját Georg Bühner szövege képezi, mely a drámairodalom első, az emberi gondolkodás és beszéd széthúzásához vezető, elszemélytelenítő mechanizmusról szóló remake-je. Mind Leonce, mind Léna azért menekülnek el otthonról, hogy megszabaduljanak a mások által eltervezett esküvő elől. Mégis, óhatatlanul egymásba lesznek szerelmesek. A Tompa Gábor által rendezett darab az ő történetüket viszi színre, a főbb szerepekben Váta Lóránd, Bodolai Balázs, Györgyjakab Enikő és Viola Gábor.

A marosvásárhelyiek november 12-én este 7 órától láthatják színpadon a kolozsvári társulat színészeit.

Ugyancsak 12-én, délután fél öttől kerül sor a Varga Gábor Kályhabúcsúztató című műve nyomán színpadra állított felolvasószínházra is Gáspárik Attila rendezésében. A Kályhabúcsúztató tulajdonképpen rekviem a régen letűnt erdélyi magyar polgári lét emlékéért . A drámai szituáció tétje egy köznapinak tűnő konfliktus: a napjainkban eladósodott értelmiségi család jutányos áron meg kellene váljon a „lakás díszétől”, a már régen nem használt, „csak porfogó” csempekályhától.

Halász Judit szombaton, november 14-én érkezik Marosvásárhelyre, és 11-től, valamint 17 órától vár kicsiket és nagyokat egy közös éneklésre Csiribiri címmel. Az összeállításban ismert gyerekdalok, megzenésített versek és mondókák szerepelnek. Halász Judit Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész- és énekesnő, akinek a hangja egy fél tucat generáció számára ismerősen cseng. A Csiribiri koncert tehát korosztálytól függetlenül mindenkihez szól, mert ki ne ismerné a Boldog születésnapot!, a Csiribirit, a Bóbitát vagy akár a Micimackót.

Szintén nem mindennapi élményben lesz részük a Garaczi László Ovibrader szövege alapján készült előadás nézőinek sem. A darab során Petyus, a „szeretlek” szó kimondására képtelen kisgyerek múltbéli és jövőbeli életének szakaszai elevenednek meg epizodikusan a gyermekpszichológusnál megélt hipnózis alatt. A férfi lélek legbelső bugyrai tárulnak a nézők elé e magával ragadó utazás során november 13-án, 19.30 perctől a Kultúrpalota Kistermében.

A könyvvásár szervezői emellett számos ingyenes programra is várják a látogatókat, köztük a Magyar Irodalmi Estre, az erdélyi szépirodalmi lapok főszerkesztőinek kerekasztal-beszélgetésére vagy a Király István által rendezett Jánosházy György emlékestre.

A 21. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár kiemelt programjai

 1. november 12., csütörtök
  16.30 óra: Varga Gábor: Káyhabúcsúztató
  Felolvasószínház Gáspárik Attila rendezésében

  17.00 óra:  Magyar Írók estje– meghívottak: Györe Balázs, Krusovszky Dénes, Papp Sándor Zsigmond, Tompa Andrea
  Moderál: Károlyi Csaba, az Élet és Irodalom főszerkesztő-helyettese
  Helyszín: Kultúrpalota, Kisterem

19.00 óra: Kolozsvári Állami Magyar Színház: Leonce és Léna
Rendező: Tompa Gábor

 1. november 13., péntek
  17.00 óra:Főszerkesztők estje az erdélyi szépirodalmi lapok főszerkesztőinek, munkatársainak jelenlétével (Helikon, Irodalmi Jelen, Korunk, Látó, Székelyföld, Várad)
  Helyszín: Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, Kisterem

19.30 óra: Garaczi László: Ovibrader, felolvasószínház Király István rendezésében
Helyszín: Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, Kisterem

 1. november 14., szombat

11.00 óra: Halász Judit: Csiribiri, gyerekkoncert
Helyszín: Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, Nagyterem

17.00 óra: Halász Judit: Csiribiri, gyerekkoncert
Helyszín: Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, Nagyterem

19.30 óra: Hulló csillag – Jánosházy György emlékest
Rendező: Király István
Helyszín: Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, Kisterem

Jegypénztárak:
Kultúrpalota jegypénztára (nyitvatartás: hétfőtől péntekig 12:00-17:30)
Tel.: 0372-758.230

Színház jegypénztára (nyitvatartás: hétfőtől péntekig 9:00-15:00)
Tel.: 0365 806 865, 0265 212 335/118