Kristó Tibor1Kristó Tibor költő, újságíró, szerkesztő, néprajzos.1949. április 11-én született  Csíkszentimrén.  A bukaresti Újságíróképző Főiskola végzettje. Érettségi után helyettesítő vándor-pedagógusként dolgozik (Gyimesfelsőlokon, Csíkmindszenten, Kászonaltízen). Ez utóbbi községben néprajzi múzeumot és képtárat alapít. Versei  jelennek meg  a Korunk, Igaz szó, Utunk folyóiratokban, valamint a korabeli országos és helyi érdekeltségű napilapokban. Jelenleg a Hargita Népe és a Székelyföld folyóirat közli verseit.

Hosszabb ideig a Csíki Székely Múzeum munkatársa. Restaurátor-konzervátor szakképzésben részesül. Közel 1000 néprajzi tárgy begyűjtése fűződik nevéhez. Néprajzi  tanulmányai  jelennek meg szakfolyóiratokban.  Ásatások nyomán feltárult leletek, főleg kerámia tárgyak restaurálását, konzerválását végzi.

1980-tól 2008-ig a Hargita napilap korrektora, majd a Hargita Népe újságírója, szerkesztője. Többszáz, nevével jegyzett riportját (főleg faluriportok), publicisztikai írását közlik. Nevéhez fűződik szülőfalujában a Zöld Fák nevet viselő fúvószenekar létesítése, valamint egy 3000 kötetet számláló községi könyvtár megalapozása.

A Romániai Írók Szövetségének, az Erdélyi Múzeumi Egyesület, valamint a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének tagja. Életműdíjas (MURE). Gál Sándor díjas, EMIA-díjas.

Munkái:

Felhagyott ösvények (versek, 1993)

Csíki Néprajzi Gyűjtések (l995)

Muzsikus Manó (gyermekversek, 1995)

Kései leltár (versek  1995)

Falufaggató (riportok, tárcák, 1996)

Égő éden (versek, 1998), Kuláksors (1999)

Griffek és varjak (versek,  2003)

Fúvósébresztő (társszerző Köllő Ferenc karmester, 2006-ban)

Kaugarit íjak (versek, 2006), Kismesterségek alkonya (2007)

A riporter megtér (2008)

Napnyugatra tartok (versek, 2009)