Nyilvános az 5. Látó-tábor programja

A Látó ötödik írótalálkozóját a Fiatal Írók Szövetségével karöltve szervezik. Tavaly a Látó szépirodalmi folyóirat harmincéves tevékenységére tekintettek vissza – idén a folytonosság jegyében a legfrissebb irodalmi törekvésekre koncentrál a program, a lap szellemi köréhez tartozó alkotókkal, illetve egyéb erdélyi és magyarországi műhelyekhez kapcsolódó irodalmárokkal folytatott beszélgetések, felolvasások során.

Lesz szó drámáról, prózáról, líráról, irodalom- és kultúraszervezési lehetőségekről. A járványügyi szabályok betartásával a programok szabad ég alatt zajlanak, illetve nyitottak, bárki által látogathatóak. A tábor meghívottjai: André Ferenc, Biró Borbála, Biró Mónika-Anita, Biró Sára, Borcsa Imola, Codău Annamária, Cseke Szilárd, Demény Péter, Fekete Vince, Fischer Botond, Gálfalvi Ágnes, György Alida, Kemenes Henriette, Kész Orsolya, Király István, Kovács Péter Zoltán, Láng Orsolya, Láng Zsolt, Mărcuțiu-Rácz Dóra, Mátyus Melinda, Miklóssi Szabó István, Nagy Zalán, Ozsváth Zsuzsa, Patkó Éva, Sánta Miriám, Seres Lili Hanna, Szabó Róbert Csaba, Szőcs Katalin, Sztercey Szabolcs, Tófalvi Zselyke, Vajna Ádám, Vida Gábor, Vincze Bence, Zsidó Ferenc.

A LÁTÓ-FISZ tábor támogatói: Romániai Magyar Demokrata Szövetség és Communitas Alapítvány, Nemzeti Kulturális Alap.

Program:

Július 23., péntek:

14:00–16:00 Érkezés, regisztráció, kötetlen beszélgetések.

16:00–16:10 Megnyitó: Vida Gábor, a Látó főszerkesztője köszönti röviden a jelenlévőket.

16:10–18:00 Védett nézet – drámafelolvasás. A szöveget írta: György Alida. Szereposztás: LILI – Kovács Kata-Milla, ANDRÁS – Pál Emil, IRMA – Patkó Éva, JOCÓ – Láng Zsolt, CSURI – Szabó Róbert Csaba, ZSUZSA – György Alida, NŐK – Vincze Tímea, LUKRÉCIA – Kemenes Henriette, MARGIT – Ozsváth Zsuzsa.

A drámáról: Lili egy idősek otthonában dolgozik, az esküvőjére készül. Egy ártatlannak tűnő viccelődés azonban az egész intézet és a fiatal lány életét is megváltoztatja. A dráma olyan társadalmi kérdéseket feszeget, mint hogy mi számít szexuális zaklatásnak, hol húzódnak a határok ezen a téren és mit kezd a közösség akkor, ha már nem lehet szemet hunyni a történtek fölött.

A felolvasást követően György Alidával Kész Orsolya beszélget.

19:30–20:30 Esti tangó – Felolvasnak: Fekete Vince, Láng Orsolya, Mátyus Melinda, Nagy Zalán, Seres Lili Hanna, Vajna Ádám.

Július 24., szombat:

10:00–11:30 Szakmai fórum – blogok, irodalmi platformok, kultúraszervezés (Látó-blog, f21.hu, Helikon Hátsó ablak, Versum, Újvárad).

Hogyan egészítik ki az online tér és a különböző csoportosulások a klasszikus, nyomtatott irodalmi lapok tevékenységét, miért van erre szükség? Milyen szerkesztési elvek érvényesülnek egy online irodalmi vagy kulturális portál működtetésekor? Milyen tanulságokkal szolgált a pandémiás időszak az irodalom- és kultúraszervezés igényeire, lehetőségeire, módszereire nézve? A szakmai fórum résztvevői azt járják körül, hogy miként hangolhatók össze az irodalom online és offline közegei, hogyan tartható fenn a kapcsolat alkotók és alkotók, alkotók és olvasók között, mindehhez a saját gyakorlatok és műhelyek felől közelítve.

Moderál Demény Péter, beszélgetőtársak: Kemenes Henriette, Mărcuțiu-Rácz Dóra, Ozsváth Zsuzsa, Vajna Ádám, Vincze Bence.

11:45–12:45 Kötetbemutató: Tófalvi Zselyke Amikor hazajössz és Miklóssi Szabó István Testfüggőség c. prózakötetéről Vida Gábor beszélget a szerzőkkel.

Tófalvi Zselyke kötetéről: „…az egyszerűen átláthatónak tűnő szövegből a szerkezet, a felvillantott történetek, történetfoszlányok asszociatív szövete többrétű, kevésbé átlátható narratívát bont ki, de a szövegszerkezet mélyebb összefüggések, kevésbé egyértelmű tartalmak felé visz. Egy-egy könnyen átérezhető helyzet, egy erős élmény az, amit ezek az írások kínálnak. A rövid történetek összeérnek, és egy tág, narratív térben kezdenek működni, élni.”

Miklóssi Szabó István kötetéről: „A kötet főként az emberi kapcsolatokat kutatja, annak hatásait a környező világra, teszi ezt filozófiai, történeti és szellemi síkon. Az első ciklus, A tagadás történetei a görcsös ragaszkodás, a fizikailag be nem teljesíthető kapcsolatok, a szorongás és a pánikbetegség, az apa és fia közti kapcsolat tematikáját dolgozza fel. Az Anzelm éveiről címet viselő második ciklus a folytonosság jegyében született, az 1400-as évektől napjainkig mutatja be a fő karakter változásait. (…) Miklóssit úgy kell olvasni, ahogyan az ember Nietzschét vagy Hamvast olvas.”

14:30–16:00 Megértő irónia. Kerekasztal a kortárs fiatal irodalom beszédmódjairól.

Hogyan működik az irónia, önirónia a kortárs fiatal írók, költők szövegeiben, mi a tétje, mire irányul? Milyen elmozdulások érzékelhetőek az előző időszakok írásmódjaihoz képest, és milyen világképről árulkodik mindez? A beszélgetés résztvevői a 2020-as címtelen föld c. líraantológia által felvetett szempontokból kiindulva, de nem csupán azokra korlátozódva, saját írói, olvasói, illetve szerkesztői tevékenységük során szerzett észrevételeiket osztják meg a kortárs fiatal líra és próza alakulásáról.

Moderál Kovács Péter Zoltán, beszélgetőtársak: André Ferenc, Fischer Botond, Sánta Miriám, Zsidó Ferenc.

16:00–17:00 Nyárád-parti felolvasás: Borcsa Imola, Sztercey Szabolcs, Bíró Sára, Biró Borbála, Vincze Bence, Fischer Botond.

17:00–19:00 Kötetlen beszélgetések, írófoci, fürdés a Nyárádban.

21:00 Titkos tábori naplók felolvasása.

Július 25., vasárnap:

Reggeli, táborzárás, búcsúzkodás, hazaindulás 11:00-ig.

A programváltoztatás jogát a szervezők fenntartják!