Dragomán György és Szabó T. Anna az idei Csíkszeredai Könyvvásár díszmeghívottja

Dragoman Gzorgz Syabo T Anna FOTO NLCafe

A népszerű íróházaspár, az erdélyi születésű Szabó T. Anna és Dragomány György lesz az idei csíkszeredai könyvvásár rendezvénysorozatának fő meghívottja – adta hírül a szerdai Hargita Népe. A biztosra vehető jelenlétük mellett vonzó kínélat körvonalazódik a koncertkedvelőknek is.

I.Csíkszeredai Könyvvásár – erre a névre keresztelte át Csíkszereda városvezetése az eddig két kiadást megért Székelyföldi Nemzetközi Könyvvásárt, mely idén május 10-13 kap helyet a csíkszeredai Erőss Zsolt Arénában.  Előrebocsájtva, hogy a folyamatban levő programszervezésben módosulások is bekövetkezhetnek, a Hargita Népe megírta: máris ingent mondott a város meghívására a kortárs magyar irodalom közkedvelt és híres íróházaspárja, Dragomán György és Szabó T. Anna. A megyei napilap információi szerint ők a könyvvásár-helyszíni, közös pódiumműsoruk mellett iskolában is részt kívánnak venni közönségtalálkozókon, és úgy döntöttek, Anna kisiskolásokkal, György pedig felsősökkel szeretne elbeszélgetni.

A nevet és karaktert váltott könyvvásár szervezését a székelyföldi kiadásokat szervező konstrukcióban, a Hargita Megyei Kulturális Központ és az Expohar Kft.-vel partnerségben végzi a társszervező és főtámogató Csíkszeredai Városháza nemrégiben alakult, a helyi kulturális intézmények átszervezésével nyert kulturális szervezőcsapata. A vásár felhívása nyomán eddig bejelentkező kiadókkal dolgozó iroda azt a koncepciót követi, hogy a gazdag programkínálatban meghonosítsa az iskolákba is kirajzó szerzői eseményeket. Amint azt az rendezvény nyomtatásra kerülő katalógusában megfogalmazták: a könyvvásár a felnőttek mellett nagy figyelmet szentel a gyerekolvasókra is, ezért beiktatják a „szerző az iskolában”-formátumú találkozókat, és emellett gondolnak azokra a kicsikre, akik még olvasni nem tudnak, „de a könyv szeretetére szoktatva őket később olvasókká válnak”.

A pódiumbeszélgetésekre a résztvevő kiadók is ajánlják szerzőiket – névsoruk még nem végleges -, és, a Maszol értesülései szerint olyan neves magyarországi kiadók is Csíkszeredába készülnek, mint a Kalligram kiadó, amely éppen márciusra adja ki Markó Béla költő legújabb könyvét, és a kiadó szándéka szerint a vásárban majd a szerzővel is találkozunk.

De a vásár és a könyvbemutatók, író-olvasó találkozók mellett a szervezők idén naponta terveznek koncertet is. Amint az jelenleg körvonalazódik: a vásárt a tavalyi ünnephez hasonlóan újból a Sebő együttes koncertje nyitja meg. Ezt megelőzően viszont, mintegy „nulladik napként”, gyerekkoncertet is készülnek tartani. A hivatkozott katalógus szerint a könyvvássár fellépője lesz a Székelyföldet szíve csücskének nevező világhírű magyar dzsessz-zongoraművész, Sárik Péter is, és a vásár harmadik fellépője a tervek szerint a helyi Role zenekar lesz.

Mint azt megtudtuk: a szervezés jelenlegi szakaszában még nem lehet tudni, hogy az előző évekhez hasonlóan minden műsor idén is ingyenes lesz-e, illetve azt, hogy ha nem, akkor melyekre kell beléptidíjat fizetnünk – de ezeket az információkat majd időben közlik a szervezők a közönséggel. Legutóbbi megkeresésünkkor Füleki Zoltán polgármester még korainak tartotta a kultúresemények vonatkozásait taglalni, jelezvén: Csíkszereda idei költségvetése 16 millió lejjel kevesebb a tavalyinál, ezért próbálják a programokat „úgy összerakni, hogy a kevés fedezetből is minőségi legyen”. maszol.ro