Április 10-étől ünneplik a Magyar Költészet Napját Csíkszeredában

 

17796000_1331613133584676_2335374995466297449_n

Már hétfő este kezdetét veszi a Magyar Költészet Napja tiszteletére szervezett ünnepi programkínálat Csíkszeredában. Négy nagy rendezvényen ünnepelhetnek a csíkiak, de, egy közzétett felhívásra mi magunk is „posztolhatunk” verseket.

Több szervezet is készül József Attila születésnapjának, a Magyar Költészet Napjának köszöntésére Csíkszeredában.

Ezek sorában április 10-én, hétfőn este 7 órától a helyi Szakszervezetek Művelődési Házát működtető Pro Cultura Siculi közösségi fejlesztési társulás szervez zenés-verses estet az épületben. A programban József Attila versei mellett többek között Radnóti Miklós, Márai Sándor, Kovács András Ferenc, Parti Nagy Lajos, Szabó T. Anna versei szerepelnek, Szabó Enikő dalszerző-énekes megzenésítésében, Barabás Tamás, Szabó Zsolt, Varga Nándor és Veress zenei kíséretében. Jegyek ára: 15 lej felnőtteknek, 10 lej diákoknak és nyugdíjasoknak.

Április 11-én a Csíki Játékszín költészetnapi hagyományán, „tavaszi városköszöntő versműsoron” vehetnek idén is részt a csíkiak a színházépület előtt. Idén is 11 órára várják a színművészek az ünneplőket a főbejárat lépcsőihez, ahol, a kiadott közlemény szerint, a 200 éve született Arany János szellemét idézik.

12 órai kezdettel az Agora Alapítvány által szervezett szavalóversenyen lehet díjmentesen részt venni – korosztály szerinti két különböző helyszínen. Mint a szervezők jelezték, idén tekintettel vannak arra, hogy 2017-ben több jelentős magyar költőre emlékezünk születésük, vagy haláluk évfordulója kapcsán. Ezért a szavalóversenyre szabadon választhatnak a benevezők Ady Endre, Arany János, Áprily Lajos, Füst Milán, József Attila, Juhász Gyula, Lászlóffy Aladár, Szabó Lőrinc, Tompa Mihály verseiből. Három kategóriában. hallgathatjuk a zsűrivel a szavalatokat: V.-VIII. osztályos diákok, IX-XII. osztályosok, és19 év fölöttiek
Az első kategóriába tartozó versenyzőket a Szakszervezetek Művelődési Házában hallgatják meg, a második és harmadik kategóriában versenyzőket a Kájoni János megyei könyvtárban.

Szintén április 11-én, este 18 órától a Role együttes szervezésében kerül megrendezésre a hagyományos Költészet Napi Gálaműsor. Itt az Agora-szavalóversenyek nyertesei mellett az Ego sum együttest és a Role együttest hallgathatják a csíkiak, 10 lejes belépő ellenében.

De versek „utcára posztolására” is biztat a megyei kulturális intézmény – ennek ismertetésével kezdjük a szemlézést.

A Hargita Megyei Kulturális Központ is csatlakozik, ugyanakkor erre bátorít minden Hargita megyei kulturális intézményt is, hogy csatlakozzon a magyar költészet napján 2013-ban indult nemzetközi kezdeményezéshez, amely – az intézmény honlapjának felhívása szerint „jó lehetőség arra, hogy az erdélyi irodalom remekeit is megosszuk”. Tehát április 11-én arra biztatnak, hogy írjunk akár krétával kedvenc verset a járdára, aszfaltra; kézzel írott vagy nyomtatott változatot függesszünk ki az utcára, stb. „Az akciónak csak a kreativitásunk szabhat határt”- biztatnak a mozgalomban. Ezeket a “posztolásokat” lehet dokumentálni egy-egy fotóval, amelyek internetre is feltölthhetők.