Itt az Újvárad májusi lapszáma

A folyóirat májusi számának irodalom rovatában verset publikál Markó Béla, Gagyi Judit Eszter, Tamás Dénes, Kőrössi P. József, prózát Burns Katalin, Hilgert István, Uraky Noémi, operalibrettó részletet pedig Sall László. Égő áldozat címmel jegyzi a szám esszéjét Lakatos-Fleisz Katalin. 

A csíkszeredai Trimaginarium 2.0 kiállításról, László Hajnalka, Szabó András és Szentes Zágon közös tárlatáról Horváth Benji Az a bizonytalanul kellemes érzés című, a megnyitón elhangzott versét olvashatják.

Közoktatásból felsőoktatásba – oktatói szemmel a címe és a témája a Tandem rovatnak, Magyari Sára szerzőtársa ezúttal Lakatos-Fleisz Katalin. 

A társadalom rovat Forgács Áron Világhírű írók a virtuális könyvégetés máglyáján című publicisztikáját, valamint Cseke Péter Tamás interjúját kínálja Asztalos Csabával („Ma nem ajánlott gyermeket és nőt focimeccsre vinni Romániában”).

Horváth Gizella írásával ajánlja a folyóirat Ujvárossy László Műcsarnokban nyílt kiállítását, míg a váradi verssétáról néhány résztvevő vall a Visszatérnek és beterítik a várost című összeállításban.

A kritika rovatban színházi előadásokról Lovassy Cseh Tamás és Simon Judit, könyvekről Kaupert René és Demény Péter ír, míg filmről Bozsódi-Nagy Orsolya. Az Előhívásban Kőrössi P. József írása egy kecskéről szól, aki fehér szarvasnak képzelte magát. A lapszám vezércikke Nem az elnök, hanem a barát címmel búcsúztatja a nemrég elhunyt Pomogáts Béla irodalomtörténészt. Az Újvárad már kapható a lapárusoknál és a jobb könyvesboltokban.