Nyolcadik alkalommal szervezték meg a Csíkszeredai Könyvvásárt

Nyolcadik kiadásához érkezett a Csíkszeredai Könyvvásár: május 11-14. között az Erőss Zsolt Arénába várták a látogatókat. Mert olvasni jó! – hangsúlyozták a szervezők, és ezen üzenet átadásában izgalmas beszélgetések, tartalmas gondolatok, érdekes kiadványok, neves írók, költők, műfordítók és irodalmárok, jeles illusztrátorok, tehetséges zenészek, színészek és bábosok voltak a segítségükre.

Harminc könyvesstand, közel ötven kiadó könyvei és mintegy hatvan programkínálat közül lehetett válogatni. A csíkszeredai városháza által szervezett rendezvény szakmai partnere a Gutenberg Kiadó, a Bookart Kiadó és a Petőfi Kulturális Ügynökség volt.

Az eseményen írószövetségünk számos tagja is részt vett.

A marosvásárhelyi Mentor Könyvek Kiadó jóvoltából egy közös könyvbemutatón ismerkedhetett meg a csíkszeredai közönség Káli Istvánnal és Dubb Lászlóval csütörtök délután a könyvvásár színpadán. A Novellárium című bemutatón a szerzők köteteiről beszélgetve terítékre került a mai erdélyi próza is.

A Farkashab műfaját Márton Evelin archív naplóként nevezi meg. A szerző kiváló egyensúlyérzékkel építi fel az emlékezés terét, kaleidoszkópszerű, időben és térben ugráló prózája rugalmas és erős, akár a keresztespók hálója. A romániai ifjúság indián nyara, a késő nyolcvanas és kilencvenes évek ábrázolása pont úgy fénylik, ahogy az emléktereknek fénylenie kell – az ember otthon érzi magát a szövegben: bár másnak a világába invitálták, de a magáéra ismer benne.

A Csíkszeredai Könyvvásáron a Farkashabról Gálfalvi Ágnes beszélgetett a szerzővel.

Szabó Róbert Csaba legújabb ifjúsági kalandregényében a virtuális valóság foglyaiként létező mai felnőtt gyerekek világába kalauzol el, ahol semmi és senki sem az, aminek elsőre látszik. A kalandregény egyszerre felnövekedéstörténet és szórakoztató, izgalmas nyomozás a Körösök vad vidékén. A regény egész oldalas illusztrációit Orosz Annabella készítette.

A szerzővel és az illusztrátorral Péter Beáta újságíró beszélgetett.

Az Erdélyi Szép Szó szépirodalmi antológia sorozat 2000 óta jelenik meg a Pro Print Kiadónál, s célja minden évben az, hogy ízelítőt adjon egy-egy év irodalmi terméséből.

A legfrissebb, Lövétei Lázár László által szerkesztett kötetet péntek délután mutatták be a Csíkszeredai Könyvvásár színpadán. A Pro Print Kiadó meghívására olyan az antológiában is szereplő szerzők vettek részt a csíkszeredai bemutatón, mint Borsodi L. László, Demeter Arnold, Ferencz Imre, Kristó Tibor, Molnár Vilmos, Szondy Adorján György és Vermesser Levente.

Kőrizs Imre, az ismert magyarországi kritikus és tanár moderálta három, a legnagyobbak közé tartozó költő beszélgetését a költészet helyéről a mai olvasási szokásokban, ellentmondva a téves megítélésnek, miszerint ma nem olvasnak verset. A Bookart Kiadó szervezésében megvalósuló pódiumbeszélgetésen Kőrizs Imre beszélgetőtársai Kovács András Ferenc, Markó Béla és Várady Szabolcs voltak a Csíkszeredai Könyvvásár színpadán.

Kovács András Ferenc legújabb, kettős verseskötetében klasszikus időmértékes formákban íródott darabok szerepelnek. Válogatottak, régiek, újak – s végül néhány műfordítás latinból… Itt jelenik meg először (persze, csak egy szűk válogatásban) az ókori római költő, Caius Licinius Calvus harminchat verse is. A költő Névtelen cserépdarab című kötetét pénteken mutatták be a Csíkszeredai Könyvvásáron. A Bookart Kiadó meghívottjaként a szerzővel Márton László író beszélgetett a kötet kapcsán.