Markó Béla és Novák Ferenc Tata kapja a Kriterion-koszorút

Két Kriterion-koszorút adnak át 2021-ben, az elismerést Markó Béla költő és Novák Ferenc Tata koreográfus kapja meg, jelentette be hétfőn a csíkszeredai Kriterion Alapítvány kuratóriuma.
Novák Ferenc 2021. október 9-én 18 órakor veszi át a díjat Budapesten a Hagyományok Házában, Markó Béla kitüntetésére pedig egy későbbi időpontban kerül sor Csíkszeredában. Ennek időpontját, a járványhelyzet alakulásának figyelembevételével, a kuratórium később teszi közzé, közölték.
A Kriterion-koszorút Domokos Géza, a Kriterion Alapítvány alapítója hozta létre 1996-ban. A díjjal évente azokat az Erdélyben született személyiségeket tüntetik ki, akik a régió hírét vitték a világban, munkásságuk döntően befolyásolta a magyar kultúra és tudomány fejlődését, és Erdély iránti kötődésük mindvégig töretlen maradt.
A kitüntetést eddig huszonkét alkalommal ítélték oda, megkapta többek között Kányádi Sándor költő, Tompa Gábor színházi rendező, Barabási Albert-László hálózatkutató fizikus, Deák Ferenc grafikus, Molnár Levente operaénekes, Egyed Ákos történész és Korniss Péter fotográfus.