Marosvásárhely: könyvvásár vásár nélkül, programok teltház nélkül

„Idén sem lesz tényleges könyvvásár. Nehéz kimondani ezeket a szavakat, hiszen mindig az volt a célunk, hogy teret adjunk az erdélyi magyar kiadóknak, hogy könyveik, szerzőik találkozhassanak az olvasókkal, és ez már második éve nem tud megvalósulni” – jelentette ki Káli Király István a Romániai Magyar Könyves Céh elnöke, a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár társszervezője, aki szerint több empátiával, levegőhöz jutott volna az erdélyi könyves szakma.

Betegesre karcsúsodott rendezvénnyel jelentkezik idén a vásárhelyi könyvvásár – foglalta össze Káli Király a könyves szemle idei beharangozó sajtótájékoztatóján. Tavalyhoz hasonlóan elmarad ugyanis a tulajdonképpeni vásár, csak a máskor vásárt kiegészítő programokat tudják megtartani a szervezők. „Nehéz kimondani ezeket a szavakat, hiszen mindig az volt a célunk, hogy teret adjunk az erdélyi magyar kiadóknak, hogy könyveik, szerzőik találkozhassanak az olvasókkal, és ez már második éve nem tud megvalósulni” – hangsúlyozta a vásár szervezője. Káli Király István kiemelte, a találkozás lehetőségén kívül a 27. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár, a túléléshez nélkülözhetetlen lélegzetvételnyi oxigénhez juttatta volna az erdélyi magyar kiadókat. Mint elmondta, saját belső felmérése szerint 2020-ban az erdélyi kiadók 35 és 70 százalék közötti bevételcsökkenést szenvedtek el. „Felmérik-e ennek a súlyát?” – tette fel a költői kérdést az erdélyi kiadókat tömörítő szervezet elnöke, aki úgy véli, „ha kicsivel több empátia lett volna egyesekben a helyzet iránt, ami az erdélyi magyar könyvkiadás és könyvvásár, akkor másként beszélgetnénk most”. Elmondása szerint idén 27 erdélyi és magyarországi kiadó állított volna standot a vásáron.

Szepessy Előd, a társzervező Marosvásárhelyi Kulturális Központ elnöke továbbra is a könyvek, az olvasás népszerűsítését látja a rendezvény legfontosabb feladatának, ezért az elkövetkező két hétben erős online kampányt indítanak az írott kultúra, az irodalom szerepének, fontosságának tudatosítása érdekében. Ezt hivatottak szolgálni a különböző programok is, például a november 11-én Markó Béla költészetére hívják fel a figyelmet. 19 órától ugyanis Saját Faust címmel egy új önálló est keretében Bogdán Zsolt az idén 70 éves költő életművének keresztmetszetét viszi színpadra a színház Nagytermében.

Pénteken, 12-én 18 órától ugyancsak a Nagyteremben egy irodalmi estre hívják a marosvásárhelyieket Marosvásárhely, az irodalom bölcső-városa címmel, amely keretében Demény Péter, Káli István, Király Kinga Júlia, Kovács András Ferenc, Láng Zsolt, Markó Béla, Szabó Róbert Csaba és Vida Gábor beszélgetnek Mészáros Sándor moderálásában. Szombaton 11 órától a már hagyománnyá vált gyerekkoncertre várják a családokat. Idén Bíró Eszter áll színpadra Időradír című produkciójával. Este 17 órától Könyv és fazék címmel egy interaktív, főzéssel fűszerezett beszélgetésre Cserna-Szabó András, Darida Benedek, Király Kinga Júlia, Kiss Judit Ágnes és Nyáry Krisztián várja a látogatókat az Underground terembe. A nap zárásaként 19 órától pedig a Vámos Miklós ötlete és Mészöly Dezső fordításai alapján készült És Rómeó és Júlia… előadásra kerül sor Rudolf Péter és Nagy-Kálózy Eszter előadásában.

A Nagyteremben és az Undeground teremben sorra kerülő programok esetében a járványügyi intézkedések érvényesek. A részvétel zöldigazolványhoz kötött, és a helyek 30 százaléka értékesíthető. A színházi előadásokra és gyerekkoncertre a színház jegypénztárában és a biletmaster.ro oldalon válthatnak jegyet, az irodalmi programokra helyet kell foglalni, amelyet ugyancsak a biletmaster.ro oldalon vagy a színház jegypénztárában tehetnek meg.

Szepessy Előd hangsúlyozta nagyon fontos, hogy a kiadók megmutathassák legújabb köteteiket az olvasóknak, és a vásár lehetőséget biztosít, hogy online formában ezt megtehessék. November 11-e és 13-a között 12 és 19 óra között élő online programmal várják a nézőket a vásár Facebook-oldalán, ahol a különböző kiadók könyvbemutatóit követhetik.

A gyerekprogramok egy része, az Olvasd el, és játssz velünk! olvasójáték három író-olvasó találkozója is az online térbe költözik, ennyire zsugorodik ugyanis az idei vásár négy napjának gyerekprogram-kínálata. „Akik évek óta követnek bennünket, azok tudják, hogy milyen odafigyeléssel és szeretettel fogadjuk minden évben a gyerekeket. Idén is így szerettük volna. A vásár négy napjára több könyvbemutatót, író-olvasó találkozót szerveztünk, amelyeket most utolsó pillanatban kellett visszamondanunk. Örvendünk viszont az olvasójátékunk sikerének” – mondta Makkai Kinga, a vásár gyerekprogramjainak szervezője, hangsúlyozva, hogy elvárásaikat felülmúlva 357 csapat, több mint 1000 gyerek jelentkezett az idén 7. alkalommal megszervezett vetélkedőre. Az olvasójáték döntője idén is elmarad, a beküldött munkák alapján hirdetnek nyertest és ajándékozzák meg a gyerekeket a szerzőkkel, Alfonsín Gergely Edóval, Kiss Judit Ágnessel és Szabó Róbert Csabával való virtuális találkozás lehetőségével.- a Maszol.ro portálról