Megnyílt a 8. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét

IMG_2594_

Csíkszeredai Könyvvásárral egy időben, csütörtök délután megnyílt a 8. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét is, a koncertekkel, beszélgetésekkel, előadásokkal bővített könyvvásár vasárnapig tart.

Az első délutánon pakolós-berendezkedős hangulat fogadott a Fogoly utcában. Az erdélyi és magyarországi kiadók könyveit kínáló standok a Báthory–Apor Szeminárium épületét ölelik körül, és még jobban benyúlnak az Egyetem utcába, mint tavaly.

Annak ellenére, hogy a könyvmennyiség nagyobbnak tűnik, kevésbé sikerült hozni a tavalyi vidám vásári hangulatot: a kézműves termékek, egyetlen boros standot leszámítva, idén elmaradtak, levendula-illat sem terjeng a könyvek között. Helyette a Petőfi Irodalmi Múzeum Arany János-vándorkiállítása tölti be a teret, igényesen kivitelezett, de ezen a helyszínen talán kevésbé érvényesülő fa-pannókkal.

A könyvhét első fellépője Kolozsvár Magyar Gyermekkórusa volt, a laza, nyárias hangulatú szabadtéri koncert meg is töltötte a színpad előtti nézőteret, H. Szabó Gyula, a Romániai Magyar Könyves Céh elnöke, a rendezvény egyik főszervezője saját kezűleg hozott újabb székeket az álldogálóknak.

Különösen nagy tapsot kapott a kórus, mikor az Oscar-díjas Mindenki című filmből ismert, szinte slágerré vált megzenésített Nemes Nagy Ágnes verset, a Tavaszi felhőketis előadták.

A színpadról lesereglő gyerekek nem unatkoztak: várta őket a két gólyalábas, lufiszobrász bohóc. A vásár további napjain se fognak, az Életfa Családsegítő Egyesület naponta délelőtt tíztől gondoskodik a szórakoztatásukról, szombaton délelőtt 11-től pedig a Korzo Egyesület tart Mátyás királyhoz és az épített örökséghez kapcsolódó foglalkozást 6-10 éveseknek, de a Koinónia kiadó standjánál is láttunk egy szemrevaló gyermeksarkot.

A vásárt hivatalosan is megnyitó Oláh Emese alpolgármester véleménye szerint nem kell az olvasás alkonyát, könyvapokalipszist vizionálni. Látva az érdeklődést, ami a 16 éves Lupescu Kata Kalózlány című, a tavalyi kolozsvári könyvhéten bemutatott bestsellerének második kötetét övezte, illetve hallgatva az antikvár könyveket kínáló sátorban az Eco és Rushdie könyvek után kapkodó fiatalok beszélgetését, úgy tűnt, ettől tényleg nem kell tartani, a fiatalok között még mindig vannak könyvmolyok.

Markó Béla az 1990. február 10-én magyar iskolákért és egyetemért Marosvásárhelyen szervezett gyertyás-könyves tüntetést idézte fel köszöntőbeszédében, pontosabban azt a pillanatot, amikor a százezres tömeg az otthonról hozott könyvekkel fogta ki a szelet a gyertyalángok elől. A könyv sok mindenre jó, mutatott rá a költő-politikus. Többek között dekorációs elemnek – ezt már nem ő mondta, hanem a könyvvásáron tapasztalhattuk – ahol idén újságpapír-hattyúk, valamint újságpapírral és „könyvvirágokkal” borított fal fogadott.

Pénteken 12-től a Codex Régizene Együttes előadásán és táncházán szórakozhat az egész család, délután 4-től Piros Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő Szabó Magda-előadása látható, este fél 9-től a budapesti Szindra Társulat adja elő a kultikus Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musicalt. Szombat délután 4 órától Péterfy Sarolt irodalomtörténészt, Péterfy Bori színésznő-énekesnő testvérét Jékely Zoltán költőről, Áprily Lajos fiáról kérdezi Vallasek Júlia irodalomtörténész, este hattól Bagdy Emőke pszichológustól tudhatjuk meg a boldogság titkát, este nyolctól pedig a Loose Neckties Society színészzenekaré a színpad. Idén sem marad el a Hangzó Csoda, a közösségi olvasás tárgya most egy Mátyás-mese lesz. Hagyományosan ez a könyvvásár zárómozzanata, most azonban még ezután következik a kiemelt vendég: Kovács Ákos, Kossuth-díjas énekes, dalszerző, aki 50. születésnapja előtt emlékező visszaszámlálást indított a közösségi oldalán, a bejegyzéseit pedig kibővített szöveggel és képanyaggal könyv formájában is kiadta és kolozsvári rajongóinak is bemutatja.

Hasznos tudnivaló, hogy a fesztivál teljes programjához legkönnyebben a FestivApp mobilapplikációban, illetve az esemény Facebook-oldalán lehet hozzájutni, bár létezik nyomtatott programfüzet is, de erre csak hosszas keresgélés után, véletlenül bukkantunk rá az egyik standnál. maszol.ro