Romániai Írószövetségi díjban részesült Lövétei Lázár László és Nagy Zalán

Május 31-én, pénteken adták át a Romániai Írószövetség díjait Bukarestben, a Nemzeti Színházban. A 2023-as évben megjelent könyveikért idén két magyar költőt is díjaztak. A gála házigazdája Varujan Vosganian, az Írószövetség megbízott elnöke volt.

Lövétei Lázár László költő, a Romániai Írószövetség Marosvásárhelyi fiókjának tagja, megkapta a kisebbségi magyar irodalmi díjat, a Pesti Kalligram és a csíkszeredai Bookart  Kiadónál 2023-ban megjelent Zákeus fügefája című verseskötetéért, a marosvásárhelyi születésű Nagy Zalán költő pedig a magyar irodalmi debütdíjat vihette haza az Erdélyi Híradó Kiadó és a Fiatal Írók Szövetsége gondozásában 2023-ban megjelent Atlasz vállára veszi a holdat című verseskötetéért.

A kisebbségi irodalmat elbíráló zsűri tagjai: Markó Béla (a zsűri elnöke), Ana Carolina Dovaly, Slavomir Gvozdenovici, Karácsonyi Zsolt, Mihai Traista.

Lövétei Lázár Lászlót és Nagy Zalánt Karácsonyi Zsolt laudálta.

Az eseményen fellépett Lamia Beligan (a Bukaresti Nemzeti Színház színésznője), illetve Ion-Bogdan Ștefănescu (fuvola, “George Enescu” Filarmonica) és Irina Mureșan (hegedű, jelenleg a Cité Internationale des Arts rezidensművésze, Párizs) zenészek.

Országos Irodalmi Díjjal jutalmazták Ioan Matei-t, a Kulturális Minisztérium igazgatóját, a Romániai Írószövetség tagját. A díjazottat Varujan Vosganian laudálta.

A díjazottak teljes listája ide kattintva megtekinthető.

Gratulálunk a díjazottaknak!