Tavaszi Emlékhadjárat – a rendhagyó időutazás

FB_IMG_1494078266466

Több mint 30 kiadó, mellettük fél tucat könyvesbolt hozta el termékeit és szerzőit a vasárnap estig zajló II. Székelyföldi Nemzetközi Könyvvásárra Csíkszeredába. Az Erőss Zsolt Arénában csütörtökön megnyílt rendezvény lényegéről beszéltek a szervezők.

„Világunk tavalytól gazdagabb egy székelyföldi könyvvásárral, amire sokan rég szomjaztak. Bízom benne, hogy a vásár sokak életpályáját egyengeti majd” – mondta megnyitó beszédében Ráduly Róbert Kálmán csíkszeredai polgármester. Az elöljáró kihangsúlyozta, hogy a mintegy kilenc helyi magyar könyvkiadó megléte a várost kivételessé emeli erdélyi, de még magyarországi viszonylatokban is. A városvezetés társszervezőként van jelen a könyvvásár lebonyolításában, és ennek is köszönhető, hogy az első kiadását tavaly még a szocreál szakszervezeti házban megérő rendezvényt ide, a tágas és világos multifunkcionális sportcsarnokba költöztették.

Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa is támogatóként van jelen immár második éve az eseményen. Lukács Bence megnyitó beszédében arra biztatott, hogy a könyvet ünnepeljük, mely a digitális korszak dacára, „mintha nem volna hajlandó tudomásul venni azt, hogy állítólag már nem létezik”.

A főszervező cég nevében Földi Zsuzsa ügyvezető igazgató köszöntötte a szerzőket, kiállítókat és az olvasókat, jelezve, hogy a marosvásárhelyi könyvvásárt látva már a tavaly úgy gondolták az időközben elhalálozott Csipor Attilával, hogy „Csíkszereda is megérdemel egy ilyen rendezvényt”. Mint megtudtuk, a kiállítók gyarapodása a tavalyi kiadás óta számottevő, s a kiadók fele magyarországi.

A társszervező Hargita Megye Tanácsa – Hargita Megyei Kulturális Központ nevében beszélő Becze István megyei tanácsos azt hangsúlyozta ki, hogy mennyire jó, hogy létezik ez a lehetőség, ahol a város lakói és a környélbeli lakók vásárolni, és ráérősen beszélgetni tudnak egymással.

A vásárt magyar klasszikusok megzenésített verseivel a Sebő Együttes avatta fel. Az ingyenes rendezvényen idén jelentős a gyerekekre irányuló figyelem, egyrészt a szombat este 7 óráig működtetett Gyereksarok, másrészt a Gutenberg Kiadó és Könyvesbolt színes és interaktív programsorozata révén is.

Rendkívüli programnak ígérkezik szombaton 18 órától a Bookart Kiadó Csíki Moziban kezdődő filmvetítése, melyre szintén ingyenes a belépés – a helyek száma korlátozott. A programok sorát este 9 órától a belvárosi Grund-ban a sokak által várt Slam poetry est zárja. A szervezők jelezték, hogy a messziről érkezett kiadók vasárnap korábban standot bontanak, ezért nincs közönségtalálkozó, de este 7-ig folyamatosan vásárolhatnak a betérők vasárnap is.

maszol.ro