Karácsonyi Zsolt és Székely Örs is a Romániai Írószövetség díjazottjai között

A héten, szerdán adták át ünnepi keretek között a Romániai Írók Szövetségének 2020-as évre szóló irodalmi díjait Mamaián.

Vers, próza, szépirodalmi fordítói, valamit kritika, esszé és irodalomtörténet kategóriákban összesen tizenkét romániai írót részesítettek elismerésben.

A kisebbségek nyelvén kiadott könyvek kategóriájában Karácsonyi ZsoltJózsef Attila-díjas romániai magyar költő, műfordító, színház- és irodalomkritikus, “Függőleges állat”  (Erdélyi Híradó Kiadó, Kolozsvár – Szépirodalmi Figyelő Kiadó, Budapest) című kötetéért kapott díjat. Székely Örs költő, műfordító az “Ostinato” című verseskötetéért (FISZ Kiadó, Budapest) pedig debütdíjban részesült.

102930_karacsonyi_zsolt_foto_fall_sandor
A Függőleges állat Karácsonyi Zsolt József Attila-díjas költő hetedik verseskötete, és a szerző által kedvelt lírai irányok egyfajta keresztmetszetét nyújtja. E kötetben a korábbi megszólalási módok ismét felfedezhetőek, ám radikálisabb módon – ezért szerepelnek a mostani szövegek között kiáltvány jellegű, a szerző és az olvasó viszonyára reflektáló költemények és klasszikus metrumban íródott, a szimultán verseléssel is eljátszó lírai textusok.

ors

Székely Örs  Ostinato című verseskötete tavaly jelent meg a Fiatal Írók Szövetségének gondozásában. „A kötet tobzódik a különböző művészeti ágakban és elméletekben, a versformákban és ritmikában. Teszi mindezt nemcsak okosan, de természetesen. Szenvtelenül tolja az olvasó elé tudástárát, ami mellett érezhetően ott van a hagyományok felé irányuló tisztelet –írta a kötetről Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész.