Markó Béla A pitypangok királya című kötetét mutatták be a Marosvásárhelyi Könyvvásáron

Gyerekektől volt hangos a marosvásárhelyi Nemzeti Színház kisterme csütörtök délelőtt, ahol Markó Béla A pitypangok királya című gyermekverskötetét mutatták be. Markó Béla szerzővel, Kiss Bora illusztrátorral és Király Istvánnal, a Mentor Könyvek Kiadó vezetőjével Daray Erzsébet beszélgetett.

Az eseményt Daray Erzsébet nyitotta meg, majd miután bemutatta mindhárom meghívottat, pár szóban ismertette és méltatta a kötetet. Véleménye szerint a verseket egy értő figyelem jellemzi, továbbá az életbölcsesség és a világ természetes rendjébe vetett hit keresése.

Ezt követően Markó Béla szerző a címről nyilatkozott, véleménye szerint nehéz olyan címet adni, amely felhívja az emberek figyelmét, ezért mindig egy kérdést egy titkot kell tartalmaznia, ami elindít valamit az olvasóban. Király István hozzátette, hogy emellett a kiadónak arra is oda kell figyelnie, hogy piacos, eladható legyen. A szerző hozzátette: A címadó versben a pitypangok királya a nap az égen. A pitypangok kicsik, törékenyek, de tudják, hogy van egy királyuk fent az égen. Majd ezek után a szerző felolvasta a címadó verset.

Kiss Bora elmondása szerint összesen 67 rajz van a könyvben, amelyekből a borító készült el legutoljára, majd az alkotási folyamatról beszélt a jelenlévőknek.

A szerző ugyanakkor megjegyezte, hogy nehezebbnek találja a gyermekversek írását, hiszen elmondása szerint a gyerekek élesebb szemű kritikusok, és számukra rossz irodalmat vagy verset írni bűn. Ezután felolvasta a kötetből a Milyen állat kell nekünk, A pinty és a többiek és a Sízők című verseket.