Meghalt Szilágyi István író

Életének 86. évében, 2024. március 13-án Kolozsváron meghalt Szilágyi István Kossuth-díjas író, a Helikon alapító főszerkesztője – közölte az általa alapított lap a Facebookon.

„Szilágyi István 1938-ban született Kolozsváron, a család 1940-ben Zilahra költözött, a szilágysági kisváros világa meghatározó élménye maradt. Jogi végzettséggel a háta mögött jelentette meg első írásait az Utunkban, melynek később munkatársa, 1968-tól főszerkesztő-helyettese lett. 1990-től a Helikon néven újjáalakuló irodalmi folyóirat főszerkesztője. Első novelláskötete, a Sorskovács 1964-ben, első regénye, az Üllő, dobszó, harang 1969-ben látott napvilágot. Az évtizedek során a magyar irodalom olyan remekműveit tette le az asztalra, mint a Kő hull apadó kútba, az Agancsbozót és a Hollóidő, utolsó regénye, a Messze túl a láthatáron 2020-ban jelent meg” – írták róla.

Szilágyi István régóta beteg volt, ahogy a Helikon megjegyzi a bejelentésében 85. születésnapjára összeállított különszám megjelenését sem tudták már személyesen megünnepelni.

Forrás: Transtelex